Testaaar :p

Datum:2011-08-02 ♥ Tid: 23:34:58
Hihhi :D :) :( :o :love: :thumbup: :cool: :bigeyes:

Translate

Datum:2011-08-02 ♥ Tid: 11:24:12
http://translate.google.se/translate?js=n&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=sv&tl=en&u=www.byall.blogg.se&act=url

Froggie

Datum:2011-07-29 ♥ Tid: 12:51:09

Bilderna skall vara 700 px

Grodor

Datum:2011-06-27 ♥ Tid: 11:13:07
Grodor är roliga och spännande djur. Gå gärna på grodsafari på våren. Då gäller det att smyga försiktigt längs dammkanten för att komma nära grodorna. Kanske hör du dem innan du ser dem. 

Alla grodor i Sverige är fridlysta. Det betyder att du inte får fånga och skada grodor eller ta deras ägg. Du får gärna titta på dem och se när de solar sig eller simmar omkring i vattnet. Om du måste ta i grodorna se till att du har fuktiga händer. Grodornas hud är tunn och känslig. Den torkar lätt ut eller tar skada på annat sätt. Det förstår du om du fortsätter läsa.

VARFÖR ÄR GRODORNA FRIDLYSTA?
Många av de åtta olika sorters grodorna som finns i Sverige är på väg att försvinna, ja helt enkelt att dö ut. Grodorna har nämligen svårt att hitta någonstans att lägga sina ägg. Äggen läggs i vatten som helst inte ska vara för djupt och som därför snabbt värms upp av solen på våren. Förr fanns det många sådana platser. Det fanns småvatten både här och där på åkrarna och i skogarna. För att vi människor skulle kunna använda marken togs många av dessa småvatten bort. Därför blev det färre platser för grodorna att lägga sina ägg på. Utan ägg blir det inte heller fler grodor. 

Om du vill hjälpa grodorna berätta gärna för andra att de är fridlysta. Du kan också hjälpa till genom att bygga en groddamm. Det kan du till exempel föreslå att ni gör på skolgården eller kanske i trädgården. Titta på beskrivningarna på Svenska Naturskyddsföreningens hemsida, www.snf.se och sök på trädgårdsdammar.

På våren är det dags för grodhanarna att hitta honor. Hanarna samlas ofta i stora flockar vid vattnet och kväker högt och ljudligt. Grodhanarna kan blåsa upp luftsäckar som liknar uppblåsta ballonger, antingen under munnen eller i kinderna. Det gör de för att kväkandet ska höras bättre. 

När hanen hittar en hona kryper han upp på hennes rygg och håller sig fast. Honorna är större än hanarna för de är fyllda med ägg. Hanen klänger sig fast tills honan släpper ut sina ägg i vattnet. Då sprutar han snabbt ut något som kallas för mjölke. Nu kan det bli många små grodyngel av äggen. 

HUR SER ETT GRODÄGG UT?
Grodorna lägger inte likadana ägg som till exempel fåglar. Du har kanske sett att grodornas ägg, som kallas grodrom, ligger tillsammans flera tusen i en stor geléklump i vattnet. Gelén gör att äggen är svåra för andra djur att äta upp. Efter några dagar tar sig ett litet grodyngel ut ur sitt ägg tillsammans med de andra tusentals grodynglen som finns runt omkring. 

FRÅN YNGEL TILL GRODA
När grodynglet är litet liknar det en liten fisk. Det har inga ben utan simmar med hjälp av sin svans. Först har det gälar på utsidan av kroppen. De ser ut som små vingar på sidorna. Ynglet andas med hjälp av gälarna. Det simmar omkring och äter av det gröna slemmiga (alger) som växer på växter och stenar i vattnet. 

Efter ett tag växer det ut ben på ynglet, först bakben och sedan framben. Gälarna försvinner och då andas ynglet istället med lungor som växt fram inne i kroppen precis som på oss. Grodynglet måste därför simma upp till vattenytan och hämta luft men det kan också andas med huden. I luften och vattnet finns ett osynligt ämne (gas) som heter syre. Det är syre vi behöver när vi andas. Eftersom grodornas hud är så tunn släpper den igenom syre. Maskar andas till exempel också på det sättet. Efter ett tag fångar grodynglet smådjur istället för att äta alger. Det har blivit ett rovdjur precis som de vuxna grodorna.

Efter några veckor händer något spännande med grodynglet. En tunga växer ut i ynglets mun. Då kan det inte äta någonting alls. Hur gör den då? Jo, svansen ”växer” tillbaka in i kroppen och ynglet lever av den näring som fanns i svansen. På så sätt klarar den sig utan mat.

Nu har ynglet blivit en liten groda om det klarat sig från alla som vill äta upp det. Otroligt många yngel blir uppätna innan de blivit grodor. Av 3000 grodägg blir det kanske bara fem vuxna grodor.

När den lilla grodan tagit sig upp på land fångar den småkryp med sin långa, klibbiga tunga. Den sitter helt enkelt och lurpassar tills något gott kommer förbi. Grodor ser bäst saker som rör sig. Då slänger den ut tungan, bytet fastnar och sväljs helt. För att svälja maten blinkar grodan. När den blinkar trycks de stora ögonen in i kroppen och hjälper till att pressa ner bytet i magen. Fiffigt.

De flesta grodor lever på fuktiga platser på land när de parat sig och lagt ägg. De vill alltså inte vara i vattnet hela tiden. Däremot får de inte torka ut helt för då dör de. På land hoppar de fram istället för att gå. De har långa bakben och kan hoppa mycket långt. De är också duktiga på att simma och på bakbenen har de simhud mellan tårna. 

VAR ÄR DE PÅ VINTERN?
Då finns det inga småkryp att äta. Därför letar grodorna upp en håla på land eller gräver ner sig i botten på dammen. Grodorna har en speciell grävknöl på bakfötterna. Under hela vintern sover de djupt ända tills det blir varmt igen på våren. Det kallas för att de går i dvala. Under dvalan andas de mycket långsamt och hjärtat slår sakta. 

DRUNKNAR DE INTE I BOTTEN AV DAMMEN?
Du kommer säkert ihåg att grodorna kan andas både med lungor och genom huden. På vintern när de inte rör sig räcker det att andas genom huden. Därför klarar de sig flera månader i botten på en sjö till exempel.

VEM VÄCKER DEM PÅ VÅREN?
Solen och värmen gör att de vaknar. Det första grodorna gör är att para sig. Grodorna har så bråttom att de oftast väntar med att äta tills efter parningen. Då är de väldigt hungriga och hoppar iväg på land för att fånga mat med sin klibbiga tunga.

HUR VARM BLIR EN GRODA?
Grodor är inte lika varma i kroppen som människor. Vi har alltid samma temperatur (37 grader) även om det är kallt ute. Grodorna växlar temperatur och kallas därför växelvarma. Det betyder att de är lika varma eller kalla som platsen där de är. När det är kallt blir de långsamma och rör sig inte mycket och när det är varmt blir de pigga och aktiva. 

Grodans hud är så tunn att den kan skadas av våra varma händer. Om du håller en groda för länge kan den värmas upp så mycket av vår kroppsvärme att den faktiskt kan dö. Oftast syns det inte att grodans hud blir skadad men det bästa för grodan och de flesta andra djur är regeln ”Se men inte röra”.

Välkommen till min nya blogg!

Datum:2011-04-27 ♥ Tid: 21:25:51




Emma, 14 år, Örebro
Mitt namn är då Emma. Jag är en hästgalen tjej som är bosatt ca. 15 km utanför Örebro Centrum. Rider för tillfället 4 hästar - Loke, Merlin, Jacky & Pokémon, men det händer att jag rider fler då och då :) Förutom hästar och allt runt omkring det är jag väldigt intresserad av foto & design. Förövrigt är jag en glad tjej med ett något rörigt hjärnkontor.


Julia, 14 år, Örebro
Jag heter då Julia, är också en hästgalen tjej på 14 år. Jag rider de flesta av Jennys hästar (som ni hittar mer info om här: www.stallekeby.se), men mitt hjärta har fastnat vid Silver. En skimmel ponny på 4 år. Har inte så mycket mer att berätta, så jag hoppas det räcker :)


bloglovin


bloglovin
RSS 2.0